OKS Sonuçları Sınava Endeksli Eğitimin Sorunlu Yüzünü Bir Kez Daha Göstermiştir. Çözüm SBS Değil Nitelikli Kamusal Eğitimdir!

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik`in “OKS Sonuçları Sınava Endeksli Eğitimin Sorunlu Yüzünü Bir Kez Daha Göstermiştir. Çözüm SBS Değil Nitelikli Kamusal Eğitimdir!” konulu basın açıklaması metnidir:

Bu yıl son kez uygulanan OKS sonuçları açıklandı. Öğrenciler önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da eşitsiz koşullarda hazırlandıkları sınavın sonunda, yeteneklerine, kapasitelerine, ilgi ve becerileri ile eğitim yaşamları boyunca edindikleri bilgilere göre değil, “sınav maratonu”nda sergiledikleri performansa göre, bir orta öğretim kurumuna yerleştirilecekler. Bu şekilde gerçekleştirilecek bir yerleştirmenin öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine ne denli uygun olacağı sorusu her yıl olduğu gibi bu yıl da yanıtsız kalacaktır.

Bu açıdan bütün öğrenciler için kayıp sayılabilecek OKS`nin, bazı öğrenciler için mutlak anlamda kayıp olduğu; bazılarının bu maratonu daha başından kaybettikleri ise başka bir gerçektir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavda hiç puan alamayan öğrenciler oldu. Bu yıl sınava giren 905 bin 930 adayın 97`si bütün soruları doğru olarak yanıtlamayı başarırken, 31 bin 221`sinin ham puan barajını dahi aşamadığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda belirli bölgeler ve eğitim kurumları, sınavın en başarılıları arasına girerken, sınavın “en başarısız”ların sosyo-ekonomik açıdan en yoksul ve yoksun kesimlerin içinden çıktığı görülmüştü. Tablo muhtemelen bu yıl da benzer olacaktır. Yıllardır değişmeyen bu tablo, Anayasaya göre herkesin eşit şekilde yararlanması gereken temel eğitimde, bölgelere ve sosyal sınıflara göre bariz bir eşitsizlik olduğunu göstermektedir. Türkiye artık sadece sınav şampiyonlarını değil, bu eşitsizliği ve her geçen gün “sınav bağımlı” hale gelen çocuklarımızın durumunu, içten içe çürüyen eğitim sisteminin sorunlarını tartışmak ve gerçekçi çözüm yolları bulmak zorundadır.

Son birkaç yılda yapılan OKS, ÖSS gibi sınav sonuçlarının ortaya çıkardığı en çarpıcı sonuç, tamamen eşitsizlikler üzerine kurulu olan eğitim politikalarının eğitim sistemini çöküş noktasına getirmiş olmasıdır. Bu çöküşte, eğitimin bilinçli olarak ticarileştirilmesi ve dershanelere endeksli hale geriletilmesinin yanında, özellikle AKP Hükümeti döneminde yaygınlaşan ırkçı-gerici eğitim politikalarının doğrudan etkisi vardır.

İkili öğretim, kalabalık sınıflar, alt-yapı eksiklikleri, öğretmen açıkları, yetersiz ücretler gibi pek çok sorunun yanında, özellikle son yıllarda yaygınlaşan sözleşmeli öğretmenlik, geçici personel çalıştırma gibi uygulamalar, eğitimin niteliğini ve sürekliliğini olumsuz etkilemiştir.

Eğitim sistemi; bölgeler, okullar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderildiği, herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı ve kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılmayacağı bir şekilde yeniden düzenlenmek zorundadır. Aksi takdirde her yıl yapılan sınavlar bir öncekinin tekrarı olmaktan öteye gitmeyecek, sınavlara endeksli eğitim sistemimiz bir taraftan içten içe çürürken, diğer taraftan yeni başarısızlıklar üretmeye devam edecektir.

Bu açıdan OKS`nin yerine konulacak olan SBS sistemi de sorunlara çözüm getirmeyecek, sadece öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını ve dershanelere bağımlılığı arttırmaya yaracaktır. Her yönüyle sınavlara endekslenen eğitim sistemi kamu eğitimini işlevsiz bırakarak, eğitimi dershane, özel ders, özel okul alanına kaydırmıştır.

Sonuç olarak diyoruz ki;

OKS`nin alternatifi SBS değil, nitelikli kamusal eğitimdir!

Sadece OKS`ye değil SBS`ye de son verilmeli, öğrenciler sınav cenderesinden

kurtarılmalıdır!

Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemi; bölgeler, okullar ve

cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderileceği şekilde yeniden düzenlenmeli; herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı ve kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılmayacağı bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır!

Eğitim-Sen\'e Üye Ol! - Ön Üyelik Formu