Batman şubesinden üyemiz Teknoloji Tasarım Öğretmeni Mehmet Emin Gürmüş öğretmene yönelik her geçen gün artan şiddetin hedefi olmuş ve okula bıçakla dışarıdan serbestçe giren kişilerin saldırısı sonucunda yaralanmıştır. Eğitim emekçisine şiddetin temelinde başta bakanlığın söylemlerinden ve politikalarından güç alan itibarsızlaştırma ve güvencesizleştirme yatmaktadır. Öğretmenin az çalışıp çok kazandığını ve öğrenci başarısızlığının başlıca sorumlusu olduğunun her fırsatta belirtildiği, öğrenciden de müşterileşmenin ve müşteri memnuniyetinin beklendiği bir eğitim sisteminin öğretmene yönelen şiddeti artırması kaçınılmazdır.
Eğitimin içeriği şiddetsiz ve karşılıklı saygıya dayanan bir toplum hedefinin çok uzağındadır. Şiddeti öven, mevcut eşitsizlikleri ve ayrımcılıkları besleyen içeriğe sahip yayınlar bizzat Bakanlığın ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri`nin desteğiyle öğrencilerimize ulaşabilmektedir. Okullarda barış ve demokrasi kültürünü geliştirecek etkinliklere yeterince yer verilmemektedir.
Her sorunun çözümünün öğretmende arandığı, öğretmenin kendi işi olmayan angaryalarla görevlendirildiği ve ALO 147 gibi velinin öğretmeni keyfi olarak şikâyet etmesinin kurumsal yollarının yaratıldığı bir dönemde, veli, öğrenci ve öğretmen arasındaki dayanışma ve diyalogun zedelenmesi şaşırtıcı değildir. Eğitimin esas bileşenleri arasındaki iletişim zarar gördüğü noktada gayet rutin bir uygulama olan öğretmenin öğrenci velisi ile görüşmesi talebi dahi bir tehditmiş gibi algılanmakta ve öğretmene bıçak darbeleri olarak geri dönmektedir.
Böylesi olayların en aza indirgenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetin öğretmenin zedelenen itibarını acilen yeniden teslim etmesi, eğitim emekçisine yaptığı işin önemine uygun yaşam ve çalışma koşulları sağlanması ve şiddetin ve şiddet dilinin eğitim alanından temizlenmesi için ciddi bir planlama ile çalışmalar yapması gerekmektedir. Bunlar yapılmayıp hâlihazırdaki politikalarda ısrar edildikçe eğitim emekçisine yönelen sözlü, psikolojik, fiziksel her türlü şiddetin başlıca sorumluluğu bu politikaları üretenlerde olacaktır. Eğitim Sen olarak Mehmet Öğretmene acil şifalar diliyor ve böylesi olayların artık yaşanmaması için tüm sorumluları inisiyatif almaya davet ediyoruz!











