Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsbert`in “Erciş Son Olsun, Çocuk İstismarı ve Tecavüz Suçu Cezasız Kalmasın” başlıklı basın açıklamasıdır:
ERCİŞ SON OLSUN ÇOCUK İSTİSMARI VE TECAVÜZ SUÇU CEZASIZ KALMASIN
Siirt`te ilköğretim öğrencisi kız çocuklarının, aralarında okul müdür yardımcılarının da bulunduğu çok sayıda erkeğin cinsel tacizine ve tecavüzüne uğramalarının ve ardından Pervari`de yaşanan olayın şokunu atlatmadan bu kez de Van`ın Erciş ilçesinde yaşanan olayla sarsıldık. Basında yer alan haberlere göre, yolda bulunan bir flaş diskte kayıtlı görüntüler, bir kız çocuğuna yönelik cinsel istismar suçunu ortaya çıkardı. Aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu zanlıların sayısı şimdilik, 14. Ayrıca gelen haberler arasında ilçede altı kız çocuğunun da kayıp olduğu ve bunların da benzer bir istismara maruz kaldıklarından kuşku duyuluyor.
Siirt`te olduğu gibi Erciş`te de zanlıların aralarında kamu görevlilerinin bulunması, olayın vahametini bir kat daha arttırmaktadır.
Çok iyi biliyoruz ki, çocukların cinsel istismarı ve tecavüz suçu sadece Siirt`le ya da Erciş`le sınırlı değildir. Ne yazık ki ancak adliyeye intikal ettiği taktirde kayıtlara giren çocuk istismarı ülkemizde çok yaygın.
Ataerkil şiddetin, kültürün ve ahlakın bir ürünü olarak değerlendirilebilecek cinsel istismar ve tecavüz suçlarının önlenmesinde eğitim kurumlarından, güvenlik güçlerine, sosyal hizmetlerden yargı mensuplarına değin pek çok kesime görev düşmektedir. Meclisin ve hükümetin bu tür olayların önlenmesi, faillerin açığa çıkarılması, mutlaka yargılanarak hak ettikleri cezaya çarptırılması ve mağdurların rehabilite edilmesi doğrultusunda görevlerini yerine getirmeleri beklenmektedir.
Bu tür olaylara adı karışanların toplum içindeki ya da kamu kurumlarındaki nüfuzlarına dayanarak suçlarını örtbas etmeye çalışmaları, yaşanan mağduriyetleri daha da derinleştirmektedir. Öte yandan yargı sürecinin etkili ve zamanında işlememesi de failleri cesaretlendirmektedir.
Siirt ve Erciş`teki davalar, zamana yayılmadan, en kısa sürede sonuçlandırılmalı ve bütün failler cezalandırılmalıdır.
Sendikamız, ilköğretim çağındaki kız çocuklarına karşı işlenen bu insanlık suçunun takipçisi olacaktır. Bütün sorumlular yargı karşısına çıkarılıp gereken cezaya çarptırılana kadar da olayın peşini bırakmayacağız.










