Türkiye özellikle 80 sonrasında uygulanan Türk-İslam sentezci politikalarla, gerici-muhafazakar bir düşüncenin etkisine girmiştir. 12 Eylül ile toplumsal ve kamusal alan Türk-İslam sentezci düşünce ekseninde düzenlenmiş, eğitim sistemi de gerek eğitimin içeriğinde yapılan düzenlemeler gerekse yıllardır süren kadrolaşma ile bu gerici dalganın içerisine sokulmuştur. Son 4.5 yıllık dönemde de özellikle AKP eliyle bu politikalar eğitim alanındaki kadrolaşma, imam hatip liselerinin öğrenci sayısının artışı ve ders içeriklerine ilişkin müdahalelerle sürdürülmüştür. AKP zihniyeti kimi zaman abdest suyunda şifa arayarak, kimi zaman Fransız Devrimi`ni anlatan bir portrede göğsü açık olan bir kadının üzerini örterek,-psikolojik rahatsızlıkları belgeli olan- birisinin yazdığı Yaradılış Aldatmacası adlı bir atlası okullarda dağıttırarak, İlköğretim müfredatında evrim kuramı yerine yaradılış düşüncesini yerleştirerek eğitimin müfredat içeriğini İslami motiflerle değiştirme yoluna gitmiştir.
AKP Döneminde Kadrolaşma Oranları
AKP iktidarının ilk günlerinde 1041 eğitim yöneticisinin görevden alınmasıyla başlayan ırkçı-gerici kadrolaşma, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarını, Talim Terbiye Kurulu`nu içine alacak şekilde genişleyerek devam etmektedir. Son yıllarda siyasal kadrolaşma o kadar yaygınlaşmıştır ki, en ücra köşelerdeki okullarda bile ırkçı-gerici kadrolaşmanın görülmesi mümkündür.
Bugünden geçmiş 4.5 yıllık süreye baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığı`nın kritik görevlerine AKP ve diğer sağ partilerin yandaşlarının yerleştirildiğini, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin adeta AKP`nin parti mekanlarına dönüştürüldüğü görülmektedir. Sadece parti mekanları değil; belediyelerden, müftülüklere kadar ilgili ilgisiz pek çok kurumu bu işin içinde görmek mümkündür.
Eğitim Sen`in geçtiğimiz 4,5 yıl içinde yaptığı tespitlere göre; görevden alınan ve göreve yeniden atanan yönetici sayısı yaklaşık 25 bindir. Ulaştığımız rakamlar eğitim sisteminin nasıl bir ırkçı-gerici kuşatmaya alınmak istendiğini göstermektedir.
İmam Hatip Liseleri Ve Öğrenci Sayılarındaki Artış Oranları
İmam Hatip Liseleri (Okul ve Öğrenci Sayı)
|
Eğitim-Öğretim Yılı |
Okul Sayısı |
Öğrenci Sayısı |
|
2002-2003 |
536 |
71.100 |
|
2006-2007 |
455 |
120,668 |
Kaynak: MEB, 2002-2003 Milli Eğitim İstatistikleri ve Türkiye`nin Eğitim İstatistikleri 2006
Yukarıdaki istatistikte İmam Hatip lisesi sayısı azalmakla birlikte öğrenci sayısı artmıştır, bunun nedeni ise düz lise sayısı azalırken Anadolu İmam Hatip Lisesi`nde sayısında meydana gelen yüzde yüzlük artışlardır. Anadolu İmam Hatip Liselerindeki artışın nedeni ise buradaki öğrencilerin üniversite sınavlarında sözel ve eşit ağırlık puanlamasına dahil edilmesidir. Bu rakamlardan da görüldüğü gibi İmam Hatip liselerine giden öğrenci sayısında AKP döneminde yaklaşık yüzde 80 oranında bir artış olmuştur.
Kız Çocukları Okullarda Değil Kuran Kurslarında
Kız çocuklarının kuran kurslarına gitme oranı ile ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Aydın tarafından kaleme alınan bir makale çeşitli gazetelerde de yer bulmuştur. Bu makalede verilen rakamlara göre kuran kurslarına devam eden öğrencilerin yüzde 95`in kız çocukları oluşturmaktadır. MEB 2006 Türkiye Eğitim İstatistiklerinde de, 2005-2006 yılında kuran kurslarına devam eden 158.000 öğrencinin yüzde 95`ini kız çocukları oluşturmaktadır. Ayrıca bu rakamlara kaçak Kuran kurslarına devam eden çocuk sayısı dahil değildir.
Kuran Kursları (Kurs ve Öğrenci Sayısı)
|
Eğitim-Öğretim Yılı |
Kurs Sayısı |
Öğrenci Sayısı |
|
2002-2003 |
2600 |
78.000 |
|
2005-2006 |
4880 |
158.000 |
Kaynak: MEB, 2002-2003 Milli Eğitim İstatistikleri ve Türkiye`nin Eğitim İstatistikleri 2006
AKP döneminde Kuran Kursları ve din eğitimi ağırlıklı okullara giden öğrenci sayısında ortaya çıkan artışlar AKP`nin eğitimi İslami motiflerle düzenlenmesine dair yaklaşımlarının göstergeleri olarak değerlendirilmelidir. Okula gitmeyen kız çocuklarının kuran kurslarına devam etmesinin yanı sıra okula gidenlerin Kuran kursuna gidiyor olmaları da bilimsel, laik eğitim açısından sorunludur. Çocuklar 3-18 yaş arası dönemlerini örgün eğitim-öğretim ortamlarında pozitif bilimlerin eğitimini alarak geçirmelidir. Kuran kursları kız öğrencilerin okula devamında da düşüşe neden olmaktadır. Ayrıca ‘Işık Evleri, Abi-Abla Evleri` gibi ilişki ağları ve yardım-burs vb. dayanışmalarla bu tür din eğitimi veren yerler her geçen gün yaygınlaşmaktadır.
Okulların tatil olduğu dönemde de (yaz aylarında) Kuran kurslarına giden öğrenci sayılarında son yıllarda büyük artışlar olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmıştır.
AKP Eğitimi Gericileştiriyor, Bilimsel, Laik, Demokratik Eğitimi Savunacağız
İmam Hatip Liselerine, resmi ve kaçak Kuran kurslarına devam eden öğrenci sayılarına ilişkin istatistikler AKP döneminde eğitim alanında yaşanan gerici kuşatmayı açıkça göstermektedir. AKP`nin eğitim alanına ilişkin gerici müdahaleleri karşısında bilimsel, demokratik, laik eğitimin savunucusu olan Eğitim Sen, bu gerici kuşatma karşısında bilimi, aydınlığı, laikliği savunmaya ve bu uğurda mücadele etmeye devam edecektir.









