Eğitimde Ustalık Projesinde Sıra Karma Eğitimde!

4+4+4 sistemine geçilmesiyle okulları ideolojik kaygılarla yeniden biçimlendirme çalışmalarına tüm illerde hız verilmiştir.
 

4+4+4 sistemine geçilmesiyle okulları ideolojik kaygılarla yeniden biçimlendirme çalışmalarına tüm illerde hız verilmiştir. Şubelerden aldığımız bilgiler, birçok ilde İmam Hatip olarak yeniden açılabilmek üzere kimi okulların kapatıldığı ve velilerin, bu okulların öğrencilerinin ve öğretmenlerinin belirsizlik içinde mağdur edildikleri yönündedir. 

Eğitim biliminin öngördüklerine göre değil siyasal kaygılara ve toplumu topyekûn dindar ve itaatkâr hale getirme projesine göre eğitimi biçimlendirme anlayışı sonunda karma eğitimin sorgulanmasına da yol açmıştır. Önceden de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kimi yöneticilerin aralarına metre ile mesafe koymaya çalıştığı kız ve erkek öğrenciler şimdi tamamen mekânsal olarak ayrılmak istenmektedir. Örneğin uzun zamandır eğitime karma olarak devam eden Bursa Anadolu Kız Lisesi yeniden salt kız lisesi haline getirilmeye çalışılmaktadır.

Bu ve benzeri girişimler, AKP’nin akıl hocalarının sözünü iyi dinlediğini göstermektedir. 4+4+4 projesinin mimarları ve artık kendi üyelerince bile niteliği sorgulanır hale gelen yandaş sendika zaten uzunca bir süredir, kız ve erkek çocukların arasına duvarlar çekilmesini ve kız ve erkek okullarının yaygınlaşması önermektedir. Kız çocuklarının ergenliğe adım attıkları yaşta eve kapatılmasına olanak veren 4+4+4 kapsamındaki düzenlemenin kapsamı konusundaysa Milli Eğitim Bakanlığı sessizliğini halen sürdürmektedir.

Bugün kız ve erkek öğrencilerin aynı sıraları paylaşmasına kafa yoranlar, kadına yönelik şiddete, tecavüze ve çocuk istismarına ve istismarcıların elini kolunu sallayarak sokaklarda dolaşmasına aynı duyarlılığı göstermemektedirler. Toplumdaki farklı cinsiyetlerin birbirine saygı duyarak aynı mekânda var olabilmesi demokratik ülkelerin bir özelliğidir. Bunları birbirinden yalıtmak ve birbirine yabancılaştırmak ise anlaşılan o ki “ileri” demokrasinin en beterini yaşayan ülkemizde eğitimden başlayarak hayatın bütününe yaygınlaştırılmak istenen bir uygulamadır.

Toplumsal hayatta kadın ve erkeğin bir arada olduğu düşünülürse bu iki cinsi okullarda ayırmaya çalışmanın olumlu bir yanı olması düşünülemez. Onları mekânsal olarak ayırmak yerine iki cinsin ortak mekânlarda birbirine saygı göstererek yaşamasını öğretmek esas alınmalıdır.

Eğitim-Sen\'e Üye Ol! - Ön Üyelik Formu