STEs-Intersindical Konfederasyonu olarak, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun tek taraflı olarak Meclis’te görüşülmesine karşı öğretmenlerin başlattığı eyleme yönelik, Türk hükümetinin şiddetine maruz kalan eğitim sendikası Eğitim Sen’e desteğimizi sunuyoruz.
Eğitim Sen, eğitim çalışanlarına yönelik bir saldırı olan, taleplerini içermeyen ve öğretmenlerin iradesini kasıtlı olarak yok sayan Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nu reddettiğini barışçıl ve demokratik bir şekilde ortaya koymuştur. Sendikal örgütlerle diyaloğu sürekli olarak reddeden Türk hükümeti, sendikal eyleme polis şiddetiyle karşılık vermiş, 11 sendika liderini gözaltına almış ve bu kişiler gözaltına alındıkları sırada kötü muameleye maruz kalmıştır.
Eğitim Sen, öğretmenlik mesleğine ilişkin bu yasayı, şeffaf ve adil olmayan, keyfi uygulamaların artmasına maruz kalacak olan öğretmenlerin iş güvencesine yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendirmektedir. Yasa, siyasi iktidara boyun eğmeyen öğretmenleri kontrol ve tasfiye etmek için önlemler almayı amaçlamaktadır. Tehditlere rağmen öğretmenler tarafından büyük ölçüde reddedilen bu yasa, eğitimin sorunlarına çözüm getirmekten ziyade, Türk hükümetinin eğitim sistemi üzerindeki kontrol ve tahakküm ağını genişletmeyi amaçlamaktadır.
STEs-Intersindical Konfederasyonu olarak, Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin otoriter ve baskıcı tutumunu bir kez daha kınıyoruz. Ne yazık ki bu münferit bir vaka değil, işçi sınıfının haklarına saldırmaya hizmet eden haksız uygulamalara karşı çıkmak için demokratik hakkını kullananlara yönelik sistematik bir zulüm uygulamasıdır.
Eğitim Sen’e ve Türkiye’deki eğitim emekçilerine tam desteğimizi ve dayanışmamızı gösteriyoruz. STEs-i Konfederasyonu, sadece öğretmenlerin çalışma koşullarının ve kamusal eğitimin kalitesinin iyileştirilmesi için değil, aynı zamanda demokrasi ve halk egemenliğinin savunulması için her gün mücadele edenlerle her zaman omuz omuza duracaktır.