Milli EÄŸitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokol doÄŸrultusunda ortaokul ve liselerde Medeniyet ve Düşünce Kulübü’nün kurulması ve danışma hoca atanmasına iliÅŸkin Åžanlıurfa İl Milli EÄŸitim Müdürlüğü’nün 26.03.2019 gün ve 6196306 sayılı iÅŸlemi ile bu iÅŸlemin dayanağı olan Milli EÄŸitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokol ile bu protokol kapsamındaki faaliyetler için Milli EÄŸitim Bakanlığı Din öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 18.01.2018 gün ve 1285833 sayılı iÅŸlemiyle öngörülen Resmi/Özel Temel EÄŸitim ve Ortaöğretim Kurumları “DeÄŸerler EÄŸitimi ve Sosyal Etkinlikler” usul ve Uygulama Esasları’nın iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtık.
Gençlik Vakfı (TÜGVA) Şanlıurfa İl Temsilcisi 25.03.2019 tarihinde davalı valiliğe başvurarak Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokol doğrultusunda başvuru dilekçesinin ekindeki Şanlıurfa ilinin ilçelerindeki ortaokul ve dengi okullarda medeniyet ve değerler kulübü kurulmasını talep etmiştir. Bu talep doğrultusunda davalı valilik Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokole göre iş ve işlemlerin yapılması için 13 ilçe kaymakamlığına 26.03.2019 gün ve 6196306 sayılı bir yazı göndermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 18.01.2018 gün ve 1285833 sayılı işlemiyle davalı valiliğin işlemi dâhil Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokol kapsamındaki faaliyetlere ilişkin Usul ve Uygulama Esasları belirlemiştir.
Dava konusu Esaslar’ın dayanak baÅŸlıklı 3.maddesinde Türkiye Gençlik Vakfı tüzüğü de dayanak hükümler arasında yer almaktadır. Oysa resmi/özel eÄŸitim kurumlarındaki sosyal etkinliklerde dayanak alınacak hükümler yalnızca konuyla ilgili mevzuat hükümleridir, özel hukuk tüzel kiÅŸisinin tüzüğü deÄŸildir. Dava konusu Usul ve Uygulama Esasları’nın Genel Esaslar baÅŸlıklı 5. maddesinde ilgili yönetmelik çerçevesinde ortaokullarda “Medeniyet ve DeÄŸerler Kulübü”, liselerde “Medeniyet ve Düşünce Kulübü” adıyla kurulan kulüplerin çalışmalarında ortak faaliyetler gerçekleÅŸtirileceÄŸi belirtilmektedir. Öncelikle 08.06.2017 gün ve 30090 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli EÄŸitim Bakanlığı EÄŸitim Kurumları Sosyal Etkinlikler YönetmeliÄŸi’nin 4 numaralı ekindeki öğrenci kulüpleri çizelgesinde “Medeniyet ve DeÄŸerler Kulübü” ve “Medeniyet ve Düşünce Kulübü” isimli öğrenci kulüpleri yoktur. Bu kulüpler dışındaki kulüplerde anılan yönetmelik maddesine göre ancak öğretmenler kurulu kararıyla kurulabilir. Dava konusu Esaslar’ın 6. maddesinde yer alan “GerçekleÅŸtirilmesi Düşünülen Faaliyetler” ile anılan yönetmeliÄŸin “Sosyal etkinliklerin alanı” baÅŸlıklı 7. maddenin 2. fıkrasında yer alan faaliyetler karşılaÅŸtırıldığında yönetmelikte sayılmayan birçok faaliyetin dava konusu Esaslar’da yer aldığı görülmektedir. Tematik kamp çalışmaları, 40 ayet-hadis etkinlikleri, Osmanlıca-İngilizce-Arapça dil okulu bunlardan birkaçıdır. Oysa anılan yönetmelik maddesinde yer almayan bir faaliyetin öğrenci kulüp faaliyeti olarak gerçekleÅŸtirilmesi mümkün deÄŸildir. Aynı ÅŸekilde anılan yönetmeliÄŸin “Yayınlar” baÅŸlıklı 12. maddesinde sosyal etkinlik çalışmalarını tanıtıcı nitelikteki yayınların nasıl çıkarılacağı, kimlerin sorumlu olacağı belirlenmiÅŸken dava konusu Esaslar’ın “Genel Esaslar” baÅŸlıklı 5. maddesinde bu yayınların TÜGVA tarafından hazırlanacağı ve dağıtılacağı öngörülmüştür. Anılan yönetmeliÄŸinin “sosyal etkinlikler kurulu ve görevleri” baÅŸlıklı 6. maddesi uyarınca öğrenci kulüp çalışmalarının da içinde olduÄŸu sosyal etkinlikleri sosyal etkinlikleri kurulu planlar ve yürütür. Dava konusu Esaslar’da anılan yönetmeliÄŸe yer verilmediÄŸi gibi Esaslar’ın “Genel Esaslar” baÅŸlıklı 5. maddesinde okullarda gerçekleÅŸtirilecek etkinliklerin TÜGVA temsilciliÄŸinin iÅŸbirliÄŸinde planlanıp ve takvime baÄŸlanacağı belirtilmektedir. Görüldüğü üzere dava konusu Esaslar’da anılan yönetmelikte kulüp çalışmaları için belirlenen iÅŸleyiÅŸ ve mekanizmalardan farklı bir iÅŸleyiÅŸ ve mekanizma vardır.
Dava konusu hükümlerle müfredatla çelişen değerler eğitimi, dayanağı olmayan öğrenci kulüpleri ve keyfilik içeren kurallar ile Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne aykırı danışman öğretmen görevlendirmeleri, sosyal etkinlikler, sosyal etkinliklerde kullanılacak yayınlar ve işleyiş çıkacaktır.